Blogg

Jakten på en bra fågelbild…

… har börjat för året! Jag var nyligen till Lofoten (numera döpt till Lofooten i ett diskret försök att adoptera området) med min bror Benny Larsson för att fota landskap. Och visst finns det landskap på Lofooten, men flaxar det någonstans är det svårt att inte dra fram de tyngre redskapen och försöka fånga något karismatiskt ögonblick.

Våren är en härlig tid!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Coordinated hunt

Slutkläm på Naturum och nya tag på Naturfotografiska!

Passa på nu, ännu några dagar kvar till 12 mars som är sista dagen för min utställning på Naturum Värmland i Karlstad.

Men redan 11 mars är det nya tag, då kommer jag och ett gäng kollegor i Naturfoto Västmanland att ha vernissage på Naturfotografiska i Hallstahammar, missa inte det!

Länk till Naturfotografiska i Hallstahammar

Nedan några kommentarer i gästboken på Naturum (man kan inte göra alla glada men alla synpunkter respekteras). Tyck till du också!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_gastbok_3

Grimfoot_gastbok_1

Grimfoot_gastbok_4

Grimfoot_gastbok_2

Uppdragsfotografering, 1st Modern

1st Modern är ett Karlstad-baserat företag som säljer exklusiva äldre möbler och lampor med skandinavisk design. Signe och Gustav har nu bett mig om hjälp med fotografering av möblerna, ett spännande uppdrag!

Kolla gärna in på 1st Modern, de har många roliga och kvalitativa möbler: http://www.1stmodern.com/

//Mats Grimfoot

Grimfoot_1st_Modern_mobel_008_hemsidan

Inget att ge fingret åt…

Inte utan stolthet var jag en del av teamet från FK Focus som var med och tampades i Riksförbundets klubblagtävling i fotografi. Tillsammans med Sussie Flink, Benny Larsson (min ohängde bror), Lasse Parbring och Tommy Björklund bärgade vi bronsmedaljen!

Ensam är stark, men ibland är det jäkligt roligt att gå samman och hitta på roliga saker. Detta var en sådan sak. Ett av mina två bidrag samt Sussies bilder på medaljen nedan.

Som sagt, inget att ge fingret åt…

//Mats Grimfoot

FK_Focus_Grimfoot_Mats_Digitus impudicus

 

FK_Focus_RSF_Brons

Nya vykort

Nu har jag filat ihop nya vykort i storleken A5 (148 x 210 mm), denna gång med motiv från min utställning ”Skarp oskärpa”. Kika gärna in i vykortsgalleriet via fliken Vykort ovan, eller klicka här!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Skarp_oskaerpa_21

Missa inte…

…vernissagen den 12 november mellan 11 och 17 på Naturum Värmland i Karlstad!

//Mats Grimfoot

Affisch grimfoot skarp oskärpa

Ny utställning på Naturum Värmland!

På lördag 12 november släpper vi in besökare på vernissagen för min nya fotoutställning ”Skarp oskärpa”!

Bilderna är printade på vinyl som sedan limmats på Dibond-plattor och därefter laminerats. Jag har friskat i lite med storlekarna, och de flesta mäter 100 x 67 cm.

Hammarö tryckeri i Karlstad har printat. Här är Anders Ahlzén in action med limning, laminering och stansning av hörnen på den största, som är 130 cm bred. Toppkvalitet!

Vernissagen är alltså 12 november kl 11-17 på Naturum Värmland i Karlstad.

Välkomna!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Hammaro_tryckeri_2

Fotoworkshop i Helsingfors

I början av oktober hade jag den stora förmånen att få leda en 2-dagars workshop hos Amatörfotografklubben i Helsingfors, AFK i dagligt tal. Föreningen bildades 1889, och är med sin 127-åriga historia Nordens äldsta aktiva fotoklubb. AFK är dessutom den största svenskspråkiga fotoklubben i Finland.

Temat för helgens övningar var ”bildberättande och humor”. Och roligt hade vi! Jag har fått följande fina ord från AFK genom Ghita Thomé: ”Det allmänna intrycket efter workshopen var att den verkligen var lyckad, jättetrevlig. Deltagarna var glada och nöjda. Workshopen var inspirerande, utmanande och dessutom rolig. Mats uppskattades som ledare. Han var super, sympatisk och uppmuntrande.”

Med tanke på den höga nivån i klubben och de antydningar till självkritisk hållning vid inlämningen av bilderna från våra övningar kanske någon hade önskat hårdare bildkritik. Några tips till förbättringar gick att mejsla fram, men det som var bra i bilderna var totalt dominerande. Men det går ju att prata länge om det som är bra också, framför allt VARFÖR det är bra.

Jag vill verkligen tacka AFK och hela det härliga gänget för en riktigt trevlig helg, hoppas vi kan hitta på nya hyss framöver!

Länk till AFK

Gruppbilden nedan är tagen av Peter Stenius, närmast kameran. Tack Peter!

//Mats Grimfoot

Peter_Stenius_workshop_grupp

Några nya utmärkelser

Efter att ha legat lite lågt med tävlandet tyckte jag det var dags att pröva lyckan igen. Bland annat ville jag testa den makak-familjebild som var en del av den kollektion jag fick ett SM-silver för i Bollnäs tidigare i år. Och det gick bra! Finland International Digital Circuit bjussade på både PSA HM Monochrome och AFCC HM Monochrome för bilden. Dessutom fick jag NFFF Silver Travel för bilden nedan, som är tagen på Svalbard. Denna isiga bild vann även en Diploma 3 i Olympic Photo Circuit.

Jag provade även Greek Photographic Circuit, där jag kammade hem ett Diploma 3 med en bild från Oslo. Totalt 5 utmärkelser sålunda, och jag ser med spänning fram emot resultaten från bland annat 1st Nordic International Digital Circuit nästa vecka!

Länkar till tävlingarna:

Finland International Digital Circuit

Olympic Photo Circuit

Greek Photographic Circuit

1st Nordic International Digital Circuit

Sedan tycker jag att både jag och ni ska skicka in bilder till Nordic Nature Photo Contest. Sista inlämning är 1 november!

Lycka till!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Svalbardsbaat

ActionRun i Örebro

Om man söker alternativa motiv i sitt kreativa utövande, och gärna blandar sin seriösa sida med lite underhållning, kan jag varmt rekommendera ActionRun. Tävlingen, en 7,5 km lång hinderbana med 30 utmaningar av olika svårighetsgrad att tackla, anordnas i flera städer. Nu i helgen var turen kommen till Örebro (Norrköping och Västerås återstår under året). Mer om ActionRun

Här är det läge att tacka arrangörerna för denna glada tillställning. Men framför allt STORT TACK till alla tappra deltagare som (med varierad stil, framgång och finess) var de som mest bidrog till den goda stämningen hos den månghövdade publiken. Särskilt spännande var det vid de flytande rören där vad som helst kunde inträffa och såväl vatten som deltagare for åt alla håll.

ActionRun blir ett roligt inslag om udda vattenanvändning i min kommande bok om Svartån.

Nedan följer två stilstudier i konsten att ta sig förbi de flytande rören. Den ena metoden förefaller något elegantare och mer effektiv än den andra.

Ett visst mått av fukt kunde också noteras vid hindret där Svartån skulle passeras på gummislangar :0)

//Mats Grimfoot

Grimfoot_ActionRun_1Grimfoot_ActionRun_2Grimfoot_ActionRun_3

Hög tid att boka föreläsning, workshop eller jurering!

Fotoklubbar, bibliotek, föreningar och andra intresserade av högklassiga bilder, fototips, bilddiskussioner och reseberättelser, boka nu!

Grimfoots programutbud höst 2016

Grimfoots programutbud höst 2016 FOTOKLUBBAR

I morgon kan det vara för sent!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_hare

 

Grimfoot jury i internationell fototävling

Grimfoot_i boxen

 

I början av september åker jag ned till Malmö för att delta i juryarbetet med att sålla ut de bästa bilderna i ”16th Malmö International Exhibition of Photographic Art 2016″.

Varför inte delta? Allt du behöver är dina bästa bilder och informationen om hur tävlingen går till. Bilderna får du leta fram själv, men här kommer länken till Fotografiska Föreningen i Malmö (FFiM) som står för arrangemanget.

Tävlingen är digital, och bilderna laddas upp via länk från FFiM:s hemsida. Sista datum för inlämning är 27 augusti.

Jag passar på att tacka tävlingsgeneralen tillika ordföranden för Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF), Nils-Erik Jerlemar, för detta hedersamma förtroendeuppdrag!

Det blir säkert klurigt att vaska fram vinnarna. Kanske måste man tänka lite utanför boxen? Detta ser jag fram emot!

//Mats Grimfoot

Om ett bokprojekt

Sedan ett drygt år tillbaka jobbar jag med ett bokprojekt, som i mångt och mycket handlar om vårt vardagslandskap. Jag vill belysa att det inte bara är våra naturpärlor, som naturreservat och nationalparker, som är värda att värna och vårda. Den stora merparten av våra omgivningar är ju inte skyddade, men vi har lik förbaskat enormt stor nytta och glädje även av dessa områden.

Utöver boken blir det givetvis en föreläsning på temat. Hoppas ni följer med på denna resa, uppdateringar kommer framöver!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_bats

30×40-printar

På sistone har jag märkt en efterfrågan på rimligt prissatta printar i storleken 30×40 cm. En lagom storlek, och lätt att hitta ramar till. Varför inte?

Kika gärna in på min sida om dessa printar, antingen via fliken i menyn ovan eller via denna länk.

Priset för en 30×40-print är 120:- inklusive emballage och frakt. Vill man köpa fler är det bara att lägga på 80:-/st. Printarna signeras innan leverans.

Ta som sagt en titt i galleriet och hör av er om ni är intresserade!

Det kan ju också tänkas att ni sett någon annan av mina bilder ni vill ha som print. Kontakta mig i så fall så kikar vi på det med.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Havssula_liten

SM-silver och AFIAP bärgade i Bollnäs

RIFO-dagarna var för året förlagda till Bollnäs, där den tappra fotoklubben med stor bravur stod för arrangemanget. En rent hejdlöst rolig helg, jag bugar och stryker av mig hatten!

Utöver att man träffar många andra fotografer och får se mängder med fina, roliga och inspirerande bilder avslöjas också resultaten i inofficiella SM i fotografi. Denna gång lyckades jag knipa en silvermedalj i ”Kollektion digital”, och bror min (Benny Larsson) plockade hem samma valör i ”Påsikt enstaka bild”. Därmed dubbades vi till ”Bröderna Silver”. Inte så pjåkigt, men nästa år siktar vi på ”Bröderna Guld”!

Under lördagens bankett delades det också ut förtjänsttecken för väl utfört arbete för fotografins främjande och FIAP-utmärkelser för de som samlat på sig tillräckliga meriter internationellt. I den sistnämnda kategorin fick jag en så kallad AFIAP, första steget på merit-trappan. Bara att ånga vidare, jag är snudd på vid nivå två.

Den som vill se alla resultaten från årets SM, läsa mer om Riksförbundets verksamhet eller internationella tävlingar kan läsa mer på RSF:s hemsida.

Nästa år drar vi till Uddevalla, vi ses där!

Nedan en bild från min silver-kollektion ”Familjeliv” samt det fantastiska gänget i Bollnäs Fotoklubb på scenen med Nils-Erik Jerlemar och Toni Carlbrand, RSF.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Familjeliv_4

 

 

 

 

 

 

Grimfoot_BollnasFK

Nu j-klar ere examen!

Som möjligen är bekant har jag gått en yrkesutbildning för naturfotografer baserad i Finland. Det har varit en fantastiskt rolig resa, både fysiskt och mentalt. För ett par år sedan avlade jag två grundläggande examina, och gav mig sedan på själva specialyrkesexamen för naturfotografer.

Betygsskalan är tämligen trubbig, Godkänd eller Underkänd. Det finländska utbildningssystemets examenskommisson har nu meddelat sin dom över mina ansträngningar: Godkänd!

Hämtat från betygets baksida: ”I en specialyrkesexamen visar examinanderna att de har sådan yrkesskicklighet i enlighet med arbetslivets behov som innefattar djupa yrkeskunskaper eller mångprofessionellt kunnande.”

Trevlig läsning.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Examen

NNPC 2016

Inte utan stolthet hade jag anledning att ta en tur till Ski utanför Oslo nyligen. Inbjuden till prisutdelning i NNPC, Nordic Nature Photo Competition, anordnad av det fina fotomagasinet Natur & Foto. Bland tävlingens flera tusen bidrag lyckades jag få in två 10-i-topp i klassen ”Årets närbild”!

Prisutdelningen i sig var en mycket trivsam tillställning under ledning av Anders Geidemark. Det bjöds på massor av fantastiska bilder, med Mats Anderssons mästerliga bild på en spindel med en grävling i bakgrunden som juryns absoluta favorit. En unik bild, väl värd att hamna i topp.

En annan höjdpunkt var Dagfinn Kolberg, skogsrockare från Norge, som underhöll med livemusik till egna naturfilmer. Makalöst bra blandning av egna kompositioner och tolkningar av Neil Young! Dagfinn visade sig också vara en mycket sympatisk man, som i mångt och mycket delar mina värderingar om liv och leverne. Har ni chansen att uppleva Kolbergs unika koncept, så ta den.

Resultaten i NNPC 2016

Natur & Foto (magasinet finns nu även på svenska)

Dagfinn Kolberg

Bilden nedan är från tävlingens pristagarbok, en riktig läckerbit att sitta och bläddra i och inspireras av.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_NNPC2016

Fotoutställning på Brigadmuseum i Karlstad

AffischBrigad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkomna till Brigadmuseum i Karlstad!

Utöver att kika på min fotoutställning kan man se och lära mycket om hur det Kalla krigets olika händelser påverkade vår militära utveckling sett med den värnpliktige soldatens ögon. Även det svenska folkhemmets utveckling till vardag och fest under denna fascinerande tidsepok åskådliggörs.

Gott fika finns det också!

Läs mer om Brigadmuseum Karlstad

Hitta till Brigadmuseum Karlstad

//Mats Grimfoot och Brigadmuseum

 

 

 

Glöm inte att…

… boka föreläsningar, jureringar och workshops!

Den 65-hövdade publiken på Lidköpings bibliotek trivdes gott i sällskap med mig och mina Svalbardsbilder förra veckan, och på torsdag den 18:e februari gästar jag åter STF Karlskoga-Degerfors. Denna gången med föreläsningen ”Så in i Norden”.

Företräder du ett bibliotek, en förening, ett studieförbund eller någon annan grupp av människor som är intresserade av föreläsningar kan ni gärna läsa mer i mitt infoblad via länken nedan eller fliken Föreläsningar ovan.

Grimfoots programutbud 2016

Jag utför gärna jureringar av fototävlingar med ”live” redovisning på fotoklubben. Det brukar leda till bra och utvecklande bilddiskussioner! Både Huskvarna och Mariestads fotoklubbar har provat på detta, och jag har fått förtroendet att återvända till Mariestad för en ny runda. Läs mer i det särskilda infobladet för fotoklubbar.

Grimfoots programutbud höst 2016 FOTOKLUBBAR

Kan vara bra att fundera även på höstens program. Kalendern fylls på, rätt vad det är kan det bli som för skrattmåsarna nedan. Tajt.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_tight

Natur & Foto

logonfNatur & Foto är ett norskt högkvalitativt magasin för foto- och naturnördar, som numera även ges ut på svenska. Första numret för året har nu landat i brevlådorna hos prenumeranterna, och vill man testa ett exemplar finns den att köpa på många av Pressbyråns butiker.

Jag puffar för Natur & Foto av två anledningar; dels tycker jag magasinet är riktigt bra med mycket tips och inspiration, dels finns det i detta nummer en artikel skriven av mig. Mitt ämne? Humor, det är ju kul att fotografera!

Det är också Natur & Foto som arrangerar NNPC (Nordic Nature Photography Contest), en årligen återkommande internationell fototävling som inom kort levererar resultaten från 2016 års upplaga. Spänningen är olidlig!

Länk till Natur & Foto

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Humor

"Det är inte vad man tittar på som
betyder något, det är vad man ser"
- Thoreau
_________________________

Jag säljer mina bilder via

den grönaste bildbyrån, Azote, specialiserad på Människa och Miljö

Jag är återförsäljare av…

bildspelsprogrammet Wings Platinum och andra produkter från Stumpfl. Läs mer genom att klicka på loggan. Eltima Light Barrier. Läs mer genom att klicka på loggan.

Arkiv