Meriter

Lite nytänk (i alla fall för mig)

Jag har på senare tid funnit ett nöje i att fotografera stadsmiljöer och arkitektur. Bilden nedan är tagen i Amsterdam, dit jag reste från en vildmarksresa i Kanada via en jobbresa till Eindhoven. Kontrasterna mellan ett tält i den absoluta ödemarken i Nahanni National Park och en parkbänk i Amsterdam (det fanns inte ett enda hotellrum att uppbringa) var monumental. Bilden har belönats i internationella tävlingar i både Grekland (6th Olympic circuit 2018) och Sverige (2nd Photorama Digital Sweden 2019).

//Mats Grimfoot

Norskt FIAP-guld

Det blev banne mig en FIAP guldmedalj i 6th MIROC Digital Circuit 2018! Min bild på några i små jaktstugor i ett storslaget bergslandskap passade in i klassen Mountain Landscapes, och gillades uppenbarligen av juryn i Bergen. Bara att stryka av sig hatten och buga!

Länk till 6th MIROC

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Mountain cabins

En 3:e plats i NNPC

Nordic Nature Photo Contest, NNPC, arrangeras av norska Natur&Foto. Flera tusen bilder skickas in till de 8 olika klasserna (+ årets unga naturfotograf, men där är jag minst sagt diskvalificerad), så det känns mycket hedrande att ha kammat hem en 3:e plats i kategorin “Årets nordiske turbilde”!

Prisutdelningen var på Oslo konserthus i samband med en hel dag med spännande föreläsningar och minimässa, allt i regi av Natur&Foto. Trevligt nog är skogsrockaren Dagfinn Kolberg ett stående inslag i samband med prisutdelningen, och han bjöd som vanligt på egna naturbilder och “jordnær skaurock”.  En äkta konstnärssjäl!

Ett särskilt tack till den oerhört tappre surfaren som kämpade på i snöstormen vid Skagsanden på Lofoten!

Länkar:
Natur&Foto
NNPC 2018, vinnare
Dagfinn Kolberg

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Winter_surfer

Guld i Australien

Äntligen hittade jag en jury som gillar min bild “No more riding”. Jag fick singla iväg den ända till Queensland, där Townsville Salon belönade den med en FIAP Guldmedalj i 4th Queensland International Digital Circuit.

Nöjd.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Nomoreriding

Två kollektionsdiplom vid Riksfotoutställningen 2017

Jag följde upp förra årets silvermedalj i kollektion med två kollektionsdiplom i årets upplaga av Riksfotoutställningen, ett i digitalklassen och ett i påsikt. Här visar jag den digitala, fotograferad vid kulturhuset Spira i Jönköping.

Konkurrensen var hård, inte mindre än 148 påsikts- och 244 digitala kollektioner lämnades in från rikets alla hörn. Jag vill också passa på att tacka ABF Fotoklubb i Uddevalla som anordnade Riksfototräffen, där bland mycket annat resultaten från tävlingen redovisades!

//Mats Grimfoot

Kollektion Spira 1 Kollektion Spira 2 Kollektion Spira 3

 

 

Inget att ge fingret åt…

Inte utan stolthet var jag en del av teamet från FK Focus som var med och tampades i Riksförbundets klubblagtävling i fotografi. Tillsammans med Sussie Flink, Benny Larsson (min ohängde bror), Lasse Parbring och Tommy Björklund bärgade vi bronsmedaljen!

Ensam är stark, men ibland är det jäkligt roligt att gå samman och hitta på roliga saker. Detta var en sådan sak. Ett av mina två bidrag samt Sussies bilder på medaljen nedan.

Som sagt, inget att ge fingret åt…

//Mats Grimfoot

FK_Focus_Grimfoot_Mats_Digitus impudicus

 

FK_Focus_RSF_Brons

Några nya utmärkelser

Efter att ha legat lite lågt med tävlandet tyckte jag det var dags att pröva lyckan igen. Bland annat ville jag testa den makak-familjebild som var en del av den kollektion jag fick ett SM-silver för i Bollnäs tidigare i år. Och det gick bra! Finland International Digital Circuit bjussade på både PSA HM Monochrome och AFCC HM Monochrome för bilden. Dessutom fick jag NFFF Silver Travel för bilden nedan, som är tagen på Svalbard. Denna isiga bild vann även en Diploma 3 i Olympic Photo Circuit.

Jag provade även Greek Photographic Circuit, där jag kammade hem ett Diploma 3 med en bild från Oslo. Totalt 5 utmärkelser sålunda, och jag ser med spänning fram emot resultaten från bland annat 1st Nordic International Digital Circuit nästa vecka!

Länkar till tävlingarna:

Finland International Digital Circuit

Olympic Photo Circuit

Greek Photographic Circuit

1st Nordic International Digital Circuit

Sedan tycker jag att både jag och ni ska skicka in bilder till Nordic Nature Photo Contest. Sista inlämning är 1 november!

Lycka till!

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Svalbardsbaat

SM-silver och AFIAP bärgade i Bollnäs

RIFO-dagarna var för året förlagda till Bollnäs, där den tappra fotoklubben med stor bravur stod för arrangemanget. En rent hejdlöst rolig helg, jag bugar och stryker av mig hatten!

Utöver att man träffar många andra fotografer och får se mängder med fina, roliga och inspirerande bilder avslöjas också resultaten i inofficiella SM i fotografi. Denna gång lyckades jag knipa en silvermedalj i “Kollektion digital”, och bror min (Benny Larsson) plockade hem samma valör i “Påsikt enstaka bild”. Därmed dubbades vi till “Bröderna Silver”. Inte så pjåkigt, men nästa år siktar vi på “Bröderna Guld”!

Under lördagens bankett delades det också ut förtjänsttecken för väl utfört arbete för fotografins främjande och FIAP-utmärkelser för de som samlat på sig tillräckliga meriter internationellt. I den sistnämnda kategorin fick jag en så kallad AFIAP, första steget på merit-trappan. Bara att ånga vidare, jag är snudd på vid nivå två.

Den som vill se alla resultaten från årets SM, läsa mer om Riksförbundets verksamhet eller internationella tävlingar kan läsa mer på RSF:s hemsida.

Nästa år drar vi till Uddevalla, vi ses där!

Nedan en bild från min silver-kollektion “Familjeliv” samt det fantastiska gänget i Bollnäs Fotoklubb på scenen med Nils-Erik Jerlemar och Toni Carlbrand, RSF.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Familjeliv_4

 

 

 

 

 

 

Grimfoot_BollnasFK

Nu j-klar ere examen!

Som möjligen är bekant har jag gått en yrkesutbildning för naturfotografer baserad i Finland. Det har varit en fantastiskt rolig resa, både fysiskt och mentalt. För ett par år sedan avlade jag två grundläggande examina, och gav mig sedan på själva specialyrkesexamen för naturfotografer.

Betygsskalan är tämligen trubbig, Godkänd eller Underkänd. Det finländska utbildningssystemets examenskommisson har nu meddelat sin dom över mina ansträngningar: Godkänd!

Hämtat från betygets baksida: “I en specialyrkesexamen visar examinanderna att de har sådan yrkesskicklighet i enlighet med arbetslivets behov som innefattar djupa yrkeskunskaper eller mångprofessionellt kunnande.”

Trevlig läsning.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Examen

NNPC 2016

Inte utan stolthet hade jag anledning att ta en tur till Ski utanför Oslo nyligen. Inbjuden till prisutdelning i NNPC, Nordic Nature Photo Competition, anordnad av det fina fotomagasinet Natur & Foto. Bland tävlingens flera tusen bidrag lyckades jag få in två 10-i-topp i klassen “Årets närbild”!

Prisutdelningen i sig var en mycket trivsam tillställning under ledning av Anders Geidemark. Det bjöds på massor av fantastiska bilder, med Mats Anderssons mästerliga bild på en spindel med en grävling i bakgrunden som juryns absoluta favorit. En unik bild, väl värd att hamna i topp.

En annan höjdpunkt var Dagfinn Kolberg, skogsrockare från Norge, som underhöll med livemusik till egna naturfilmer. Makalöst bra blandning av egna kompositioner och tolkningar av Neil Young! Dagfinn visade sig också vara en mycket sympatisk man, som i mångt och mycket delar mina värderingar om liv och leverne. Har ni chansen att uppleva Kolbergs unika koncept, så ta den.

Resultaten i NNPC 2016

Natur & Foto (magasinet finns nu även på svenska)

Dagfinn Kolberg

Bilden nedan är från tävlingens pristagarbok, en riktig läckerbit att sitta och bläddra i och inspireras av.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_NNPC2016

8 nya internationella meriter

Kände mig lite låg idag, och började grunna på hur det egentligen gått med de internationella tävlingarna under hösten. Det visade sig ha trillat in hela 8 utmärkelser sedan de fina resultaten i Tyskland jag skrivit (skrutit) om tidigare, fördelat på lika många länder.

Så nu känns det lite bättre :0)

Argentina:  F2 / 4° Salon Internacional de Fotografia, FIAP Ribbon

Belgien: ISO2015 – International Sillian Organisation 2015, Diplome of Best nature photo (i kategori Open Colour)

Frankrike: 10° French Digital Tour – 18° Salon International de Bagnols / Marcoule, FIAP Bronze medal

Irland: Tallaght International Salon of Photographic Art, PSA Bronze medal

Italien: International Photography Contest  “Città di Garbagnate”, 2:a plats Landskap

Serbien: 3rd Rtanj Digital Circuit 2015 – Donji Milanovac, Gold FSS medal

Ukraina: 6th International Photo Salon – Panorama of my country, Diploma from PAAT

Ungern:  4th International Photocontest and Exhibition to the Day of Fidelity, FIAP Bronze medal

För den som är intresserad av att kliva in på den internationella scenen finns alla FIAP-godkända tävlingar på
FIAPs hemsida. Där finns också länkar till alla tävlingar (med resultat) listade ovan.

Bilden nedan är tagen i Adventdalen på Svalbard, och föll uppenbarligen den italienska juryn i smaken. Den var faktiskt inte med i mitt första urval av bilder att skicka dit, men magkänslan sa “vaffaen, skicka med den där vettja”. Och det blev ju bra.

//Mats Grimfoot

Streams, Mats Grimfoot

German Mega Circuit 2015…

… föll väl ut. Fyra olika bilder drog in varsin utmärkelse, tre Honorary Mentions toppat med en GMC-medalj! Den sistnämnda tillföll en bild på en skräddare i lite vågskvalp.

Hösten är en fin årstid, som dessutom får extra krydda av att tävlingssäsongen dragit igång på allvar.

Länk till German Mega Circuit

Bilden är planerad att ingå i min första bok som jag jobbat med sedan i våras. Den beräknas vara klar hösten 2016.

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Gerridae

Premierad bild i NNPC 2015!

Tjohooo!

Idag har jag polerat flinten lite extra för att matcha glansen i senaste framgången i tävlingssammanhang: en premierad bild i den stora norska konkurrensen NNPC 2015! Bilden tog jag på Svalbard i höstas, och den visar ett gäng hänsynsfulla fotografer som plåtar valrossar. Jag tyckte det såg rätt kul ut, och när jag letade bilder till kategorin “Årets nordiske turbilde” kom jag att tänka på denna bild.

Glädjande nog hade tydligen juryn samma humor som jag. Tyvärr kunde jag inte besöka varken prisutdelningen eller naturfotofestivalen i Ski utanför Oslo då jag slutfilar på min föreläsning om just Svalbard, där bilden givetvis är med. Världspremiären sker på onsdag 25 mars i Karlstad. Det finns några platser kvar, anmälan via Medborgarskolan i Karlstad!

Länk till NNPC 2015

//Mats Grimfoot

Grimfoot_NNPC_premiert

Publicering i Camera Natura 2015:1

Camera_Natura_2015_1
Som ett följd av min medverkan i Natur 2014 i Vårgårda blev jag tillfrågad om jag ville bli publicerad i Camera Natura. En fråga det är absolut tjänstefel att inte svara JA på. Mitt inslag är “Tankar om en bild”.

Köp gärna nummer 2015:1! Eller varför inte prenumerera på denna eminenta fototidskrift?

Förutom min stänkare finns bilder av bland annat Jan Grahn, Mats Andersson, Tomas Andersson, Klas-Rune Johansson och Jan Björk. Dessutom en drös fantastiska landskapsbilder av min kurskamrat från NaFo (yrkesutbildning för naturfotografer i Finland), Kirsi Mackenzie, varav en pryder framsidan. Buskul!

Länk till Camera Natura

//Mats Grimfoot

Inget att vara sur för…

… men man kan ju undra vad fransmännen tänkte på när de gav pris till en sån där bister typ…

Bilden är ett självporträtt som, märkligt nog, vann utmärkelsen Prix du Conseil Régional (Saint Aignan de Crasmenil) i 2014 års upplaga av French Digital Tour. Om det är ett tecken på god eller dålig smak överlåter jag till var och en att bedöma själv.

Ytterligare 26 accepts noterades från tävlingen som samlade 650 deltagare från stora delar av världen.

//Mats Grimfoot

Mats Grimfoot_Grim

Det finns hopp (Malmö Int. och Olympic Circuit)!

Höstens internationella tävlingar har gått långt över förväntan. Bilden nedan är tagen i en pöl i kanten av Donau-deltat i Rumänien, dit jag under ledning av min kompis Fredrik Nilsson åkte i våras. Tanken var egentligen att fota fåglar, då de är huvudnumret i detta fantastiska område. Många fågelbilder blev det också, men jag liksom juryn i 14th Malmö International Exhibition of Photographic Art och 2nd Olympic Photo Circuit 2014 tyckte att bilden på gölgrodorna nedan var en riktigt bra. I Malmö vann bilden en FIAP Ribbon och i Grekland en PSA Honorable Mention.

Andra bilder jag skickade in till dessa tävlingar resulterade i  ytterligare två accepts i Malmö, medan grekerna bjussade på ytterligare tre utmärkelser (HPSC Silver Medal, Judges Choice 1 och UPI Honorable Mention) och utöver detta hela 39 accepts!

Länk till resultaten i 14th Malmö International Exhibition of Photographic Art

Länk till resultaten i 2nd Olympic Photo Circuit 2014

//Mats Grimfoot

Frogs

Finland International Digital Circuit 2014, en kioskvältare

Eller åtminstone en Grimfoot-vältare eftersom jag höll på att trilla ur soffan när resultaten från de fem salongerna trillade in  i e-posten. Det blev inte mindre än 3 medaljer och 5 honourable mentions, 8 utmärkelser totalt! Ännu roligare blev det då priserna fördelade sig på 4 olika bilder och återfanns i alla tre tävlingskategorierna; Colour, Monochrome och Travel.

Bilden nedan tog jag på Svalbard nyligen, när jag och Torbjörn Lorin tillsammans med en beväpnad guide (risk för isbjörn) vandrade upp till Trollsteinen. När vi närmade oss toppen sveptes den in i moln som gav fina förutsättningar för motljusfotografering. Bilden vann en AFCC Gold Medal i klassen Travel.

Länk till resultaten i Finland Digital Circuit 2014

//Mats Grimfoot

Grimfoot_Trollsteinen

Publiceringar i Trierenberg-katalogerna 2014

I dagarna kom katalogerna från Trierenberg Super Circuit och Trierenberg Special Themes Circuit 2014. Bägge tävlingarna innebär att bilderna valsar runt till 4 olika salonger. Det blev inga medaljer, men väl publiceringar i resultatkatalogerna!

Digitalt finns det två klasser i huvudtävlingen, Super Circuit: Fritt och Natur. Fem av mina bilder fick Accepts, sammanlagt 14 stycken i de fyra salongerna, varav en hedrades med en halvsida i katalogen (boxarbilden nedan). Ögonblicket är fångat vid en boxningsgala i Karlstad dit jag fick ackreditering av arrangören. Typiskt nog fick jag feber den dagen, och orkade nätt och jämnt hasa mig upp till pressläktaren på Karlstad CCC. Med Mats Strandbergs radiostämma på min vänstra sida spanade jag avundsjukt ned mot de pigga och krya fotograferna som fladdrade omkring vid ringside. Jag fick skruva på mitt 300/2.8 och göra vad jag kunde på distans.

I Special Themes Circuit är det hela 30 olika mer eller mindre nischade motton att laborera med. Här blev det Accepts för 10 av mina bilder, sammanlagt 40 Accepts i de fyra salongerna. I mottot Passions & Emotions blev det en publicering i katalogen med cricket-bilden nedan. Den är tagen i Skottland under en landskamp mellan värdnationen och Australien.

Jag råkade passera entrén till matchen, och blev tillfrågad om jag ville gå in gratis eftersom det snart var dags att bryta för dagen (det var ju bara ca 3 timmar kvar). Vilken sport, inte ens spelarna såg roade ut. Publiken såg mest ut att tycka att cricket är en bra anledning att få sänka en pint Guinness eller två (inte så dumt tänkt i och för sig). Det enda känsloutbrottet på dessa tre timmar lyckades jag faktiskt fånga på sensorn. En bra tålamodsövning, cricket.

Sammantaget gick det alltså bra i Trierenberg, inte minst med sportbilderna. 28 av totalt 54 Accept går dock att hänföra till mitt huvudsakliga motivområde, naturen.

//Mats Grimfoot

Focused

 

 

Winner and Loser

Riksförbundet Svensk Fotografi, RIFO-resultaten

ÖvervintrareRiksförbundet Svensk Fotografi anordnar varje år en stor tävling med flera klasser, de så kallad RIFO-salongerna. Resultaten för 2013 års upplaga redovisades på RIFO-dagarna som gick av stapeln på Fotografiska i Stockholm 9-11 maj 2014.

Det tävlades i digital bild, påsikt, kollektion digital, kollektion påsikt och ett par ungdomsklasser (har dock passerat bäst-före-datum för ungdomsklassen, med god marginal dessutom).

Det blev inte mindre än 2 visningar, 3 diplom och som grädde på moset en Stor silverplakett! Den sistnämnda vanns i påsiktsklassen, bilden (den till vänster) är dessutom publicerad i nr 5 av tidningen FOTO.

Totalt räckte placeringarna till en 6:e plats i Årets Fotograf 2014. Vann gjorde Nils-Erik Larsson från Eskilstuna FK, bra jobbat!

//Mats Grimfoot

Highlight i Glanzlichter!

En av Europas största naturfototävlingar är Glanzlichter. 2014 års upplaga samlade 16 312 bilder från fotografer spridda i 28 länder. Tävlingen omfattar åtta kategorier; däggdjur, växter, fåglar, landskap etc. En totalsegrare utses, och det blev Pål Hermansen från Norge som fyllde på sin redan digra meritlista. Grattis till Pål!

I övrigt utses i varje kategori en segrare och 9 highlights. Det är inte utan stolthet jag konstaterar att mitt fågelperspektiv nedan stod sig bra i den tuffa konkurrensen och blev en highlight i fågelklassen!

Och jag publicerar inte detta inlägg 1 april för att undvika spekulationer om bedrägliga och dåliga skämt ;0)

Länk till resultaten: Glanzlichter, kategori fåglar

//Mats Grimfoot

Fågelperspektiv

"Det är inte vad man tittar på som
betyder något, det är vad man ser"
- Thoreau
_________________________

  FIAP Distinction: EFIAP/b
  NFFF Hederstecken: NSMiF/b
  RSF Utmärkelse: ERSF/b

Jag säljer mina bilder via

den grönaste bildbyrån, Azote, specialiserad på Människa och Miljö

Arkiv