Med benen i kors

Fotografering handlar inte bara om att försöka klämma in vinnarbilder på sensorn. En annan, och mycket intressant del av fotograferingen, är av mer dokumentärt slag. För att återvända till besöket vid Hornborgasjön; hur illustrerar man att det finns en helt fantastisk mängd tranor (19 000) samlande på en och samma plats vid samma tid?

Tja, det finns så klart flera lösningar på den uppgiften. En relativt kort brännvidd för att försöka få med så många som möjligt i samma bild är en variant. Kanske med lång slutartid för att få med rörelsen och dynamiken i den enorma flocken. Jag har sett en sådan variant av J-P Lahall som förtjänstfullt fotat svanar på det sättet.

En annan metod är att med lång brännvidd klämma in ett gäng tranor i flera nivåer på en liten yta i syfte att illustrera trängsel. Det kan gå åt lite letande efter rätt utsnitt och väntande på rätt tillfälle med fåglar i hukande och stående ställningar och dessutom ett par som fyller luftrummet med vingar och näbbar. I bilden nedan står en trana tätt omgiven av andra individer, både på backen och i luften. Benen går i kors på de flygande tranorna, och vingarna får inte ens plats i bild på den högra.

Är det en vinnarbild? Nej, knappast.

Ser man 19 000 tranor? Nej, absolut inte.

Men förhoppningsvis förmedlar bilden en känsla av att det måste vara en försvarlig mängd tranor på platsen när det är så rackarns trångt om utrymme.

//Mats Grimfoot

Tranor

"Det är inte vad man tittar på som
betyder något, det är vad man ser"
- Thoreau
_________________________

  FIAP Distinction: EFIAP/b
  NFFF Hederstecken: NSMiF/b
  RSF Utmärkelse: ERSF/b
Jag säljer mina bilder via
den grönaste bildbyrån, Azote, specialiserad på Människa och Miljö
Arkiv